GreekEnglish (UK)

Επισκεφθείτε το Μουσείο  

   

Επισκεφθείτε την Αράχωβα  

   

Newsletter  

   

Παράλληλες δράσεις

   Με σκοπό τη διδασκαλία, καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών τεχνικών που σχετίζονται με τα διδασκόμενα μαθήματα, τα Εργαστήρια Παραδοσιακών Τεχνών του Μουσείου οργανώνουν τακτικά διάφορες παράλληλες δράσεις, τις οποίες καλούνται να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες σε αυτά, αποκτώντας έτσι πολύτιμη εμπειρική γνώση και μάθηση. Οι δραστηριότητες που ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν ορισμένες από τις βασικές διαδικασίες που προηγούνται της ύφανσης, όπως τον παραδοσιακό κούρο των προβάτων, το πλέξιμο των μιταριών, το διάσιμο του στημονιού και το πέρασμα του στημονιού στον αργαλειό. Οι επόμενες δράσεις που προγραμματίζονται  αφορούν το πλύσιμο, το ξάσιμο, το γνέσιμο και τη βαφή του μαλλιού. Όλες οι ανωτέρω παραδοσιακές τεχνικές διδάσκονται από ηλικιωμένες και πεπειραμένες γυναίκες του τόπου μας και καταγράφονται λεπτομερώς από ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.



        Παραδοσιακός κούρος

    Ο παραδοσιακός κούρος πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2012 στο ποιμνιοστάσιο του κ. Γιάννη Ράπτη, στο Ζεμενό της Αράχωβας. Τη διαδικασία παρακολούθησαν 10 από τις κυρίες (δασκάλες και μαθήτριες) που συμμετέχουν στο μάθημα της υφαντικής, ενώ το μαλλί συλλέχθηκε σε τσουβάλια με σκοπό να ακολουθήσει σύντομα η με παραδοσιακό τρόπο επεξεργασία και βαφή του.

   



        Διάσιμο του στημονιού

    Το διάσιμο του στημονιού και το πέρασμά του στον αργαλειό πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2012 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Στη δραστηριότητα αυτή, η οποία έλαβε εορταστικό χαρακτήρα με την επί τόπου παρασκευή τοπικών παραδοσιακών κερασμάτων στο παρασκευαστήριο-κυλικείο του Μουσείου, συμμετείχαν δεκάδες γυναίκες του τόπου μας, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, τις οποίες δίδαξαν με άριστο τρόπο οι τελευταίες εναπομείνασες υφάντρες της Αράχωβας που γνωρίζουν τις παραδοσιακές αυτές τεχνικές

   


       

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014

«Τα Μουσεία ενώνουν» ήταν το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Εμείς στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας, στις 28 Μαΐου 2014 θελήσαμε να υφάνουμε δεσμούς ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, ενώ παράλληλα να δημιουργήσουμε νήματα επικοινωνίας στις διαφορετικές γενιές. Οι παλιές τεχνίτριες ανάμεσα στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου -που γέμισαν την αυλή του Μουσείου με τη ζωντάνια τους- ήταν η εικόνα που σημάδεψε την ημέρα.

Οι κυρίες των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών του Μουσείου έβαψαν νήματα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και έδειξαν σε όσους παραβρέθηκαν τον τρόπο που γινόταν το διάσιμο του στημονιού. Για την βαφή των μάλλινων νημάτων χρησιμοποιήθηκαν φυτά αυτοφυή στην ελληνική ύπαιθρο, με τον βρασμό των οποίων έγινε η παρασκευή των φυτικών χρωμάτων που έδωσαν το τελικό χρώμα στα νήματα. Στη συνέχεια, με το διάσιμο έγινε η τακτοποίηση του στημονιού, που μέχρι τότε ήταν τυλιγμένο σε καρούλια, στο αντί του αργαλειού και με το μίτωμα το πέρασμα του διασιδιού (στημονιού) στα μιτάρια και το χτένι, για να δεθεί τέλος στο μπροστινό αντί του αργαλειού.

Το Λαογραφικό Μουσείο σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας προετοίμασαν και σχεδίασαν αυτή την εκδήλωση, ωστόσο η υλοποίησή της, για μια ακόμη φορά, οφείλεται στο μεράκι των τεχνιτριών του Μουσείου, τον εθελοντισμό των φίλων του και στην υλική και ηθική στήριξη από όλους τους Αραχωβίτες και τις Αραχωβίτισσες. Η εκδήλωση του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο επίσημο πρόγραμμα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (TheInternationalCouncilofMuseums– HellenicNationalCommittee).

 

Η αφίσα της εκδήλωσης

(poster LMA)

 

Το πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 του ICOM

(ICOM program)

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

   

   

Η λαογραφία του τόπου μας  

   

Στατιστικά  

Εμφανίσεις Άρθρων
1398725
   

Πόσοι είναι on line  

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 27 επισκέπτες και κανένα μέλος