Διάλεξη του ανθρωπολόγου Roland S. Moore με θέμα «Παραδοσιακές ασχολίες Αραχωβιτών στον περασμένο αιώνα», Σάββατο 26 Απριλίου 2014
Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, που γέμισε ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας, πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2014 η πολυαναμενόμενη διάλεξη του «Αραχωβίτη» ανθρωπολόγου Roland S. Moore με θέμα «Παραδοσιακές ασχολίες Αραχωβιτών στον περασμένο αιώνα».
Ο Roland Moore είναι ανθρωπολόγος, κύριος ερευνητής και διευθυντής σπουδών στο Κέντρο Προληπτικής Έρευνας (PreventionResearchCenter) του Pacific Institute for Research and Evaluationτου Oakland, στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.
Αντικείμενο της έρευνάς του αποτελεί η δημόσια υγεία σε διαφορετικά ερευνητικά περιβάλλοντα, τα οποία περιλαμβάνουν τους Ινδιάνους της Αμερικής, τις αυτόχθονες κοινότητες της Αλάσκα, μεγάλα εργοστάσια και άλλους πολιτικούς και στρατιωτικούς χώρους εργασίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από εξήντα μελέτες και έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε διάφορα συνέδρια ανά την υφήλιο, ενώ έχει δώσει διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Είναι ο κύριος συντονιστής σε δύο διεθνείς διαδικτυακές πλατφόρμες επιστημονικού διαλόγου που αφορούν την ανθρωπολογία της Ευρώπης (H-SAE) και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό (MGSA-L), ενώ πρόσφατα η Ελληνική Πολιτεία του ανέθεσε την αξιολόγηση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο RolandMooreσυμπλήρωσε συνολικά δύο ολόκληρα χρόνια έρευνας πεδίου στην Αράχωβα, μεταξύ των ετών 1986 έως 1992 (Μάιος – Αύγουστος 1986, Ιανουάριος 1988 –Ιούλιος 1989, Δεκέμβριος 1990 – Ιανουάριος 1991), μελετώντας τον βίο, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων της. Η μελέτη του αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής με τίτλο “From Shepherds to Shopkeepers: The Development of Tourism in a Central Greek Town”, την οποία υπέβαλε το 1992 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeleyτων Η.Π.Α., λαμβάνοντας τον τίτλο του Διδάκτορα Ανθρωπολογίας. Από την έρευνά του προέκυψαν επίσης άλλες τέσσερις επιστημονικές εργασίες με θέμα την Αράχωβα, τις οποίες ο RolandMoore δημοσίευσε σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Έκτοτε ο Roland Moore επισκέπτεται την Αράχωβα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και κάθε έτος συμμετέχει ενεργά στο «Πανηγυράκι» και στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της Αγίου Γεωργίου, ντυμένος πάντοτε με καμζόλα, την παραδοσιακή αραχωβίτικη φορεσιά. Είναι ένας από τους πρεσβευτές του τόπου μας στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Αποτελεί πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην Αράχωβα και στη συνείδηση όλων των Αραχωβιτών θεωρείται και αυτός «Αραχωβίτης». Ο ίδιος θεωρεί ύψιστη τιμή του την απονομή σε αυτόν του τίτλου του Επίτιμου Δημότη από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Πλέον συνεισφέρει ενεργά και με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την οργάνωση του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας.
Η διάλεξη συνόδευσε την επίσημη έναρξη της έκθεσης «Η Αράχωβα στον εθνογραφικό φακό, 1986-1992», που αποτελεί μια με ανθρωπολογική ματιά φωτογραφική καταγραφή και προσέγγιση των ανθρώπων της Αράχωβας και των ασχολιών τους κατά τα χρόνια της εδώ επιτόπιας έρευνας του Roland Moore.
Την εκδηλωση προλόγισε ο ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας κ. Ιωάννης Πατσαντάρας και ο Διευθύνων του Κέντρου Λαογραφίας κ. Ευάγγελος Καραμανές, ενώ ο συντοπίτης μας κ. Ιωάννης Λουκάς ανέγνωσε παλαιότερο άρθρο του για τη σημασία της παρουσίας του Roland Moore στην Αράχωβα στη μέτρηση του χρόνου «αραχωβίτικου» χρόνου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας απένειμε στον RolandMooreαναμνηστικό δίπλωμα για την έκθεσή του, ενώ οι κυρίες του Μουσείου και των Εργαστηρίων προσέφεραν στο κοινό τα γλυκύσματα που με πολλή αγάπη, κέφι και μεράκι ετοίμασαν από το πρωί της ίδιας ημέρας.