λογότυπο Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Ψηφιοποίηση του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας

Σύντομη Περιγραφή Έργου

Το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας από την ίδρυσή του επιχειρεί συστηματικά να ανταποκριθεί σε νέους τρόπους προσέγγισης του παραδοσιακού πολιτισμού, όχι μόνο σε επίπεδο μουσειακής αφήγησης αλλά και στη σύνδεσή του με την κοινότητα στο παρόν συμβάλλοντας με το έργο του σε μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Με γνώμονα, λοιπόν, την αποστολή του για μελέτη και ανάδειξη του παραδοσιακού πολιτισμού της Αράχωβας υλοποίησε το έργο «Ψηφιοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση Ιστορικού Αρχείου και Συλλογών Σχεδίων Υφαντών και Κεντημάτων του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας» του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας. Ένα σημαντικό έργο που αφορά στην καταγραφή, διαχείριση και προβολή των συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Με απώτερο στόχο την εδραίωση μίας ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής για το Μουσείο με μακροπρόθεσμα οφέλη, το έργο συνδύαζε ώριμες τεχνολογικές λύσεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Στόχοι του Έργου

  • Διατήρηση και προβολή του λαογραφικού πλούτου της Αράχωβας, με έμφαση στις παραδοσιακές τέχνες της υφαντικής και της κεντητικής.
  • Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού αρχείου, παραδοσιακών φορεσιών, σχεδίων υφαντών και κεντημάτων, καθώς και λοιπών εθνογραφικών αντικειμένων.
  • Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για το κοινό, την εκπαιδευτική και την επιστημονική κοινότητα.
  • Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Μουσείου (www.arachovamuseum.gr) για να υποστηρίξει τον σύγχρονο ρόλο του στη διάδοση του πολιτισμού.

Αποτελέσματα του Έργου

  • Ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν:
    • Ιστορικά τεκμήρια όπως λυτά έγγραφα, παλαιά βιβλία, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ και χαρακτικά.
    • Σχέδια υφαντών και κεντημάτων, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά και αντικείμενα καθημερινής ζωής.
  • Όλο το υλικό καταχωρήθηκε στο εξειδικευμένο σύστημα TMS Collections και είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας eMuseum.
  • Το έργο συμβάλλει στη διασύνδεση με διεθνείς ψηφιακές βάσεις δεδομένων, ενισχύοντας την παγκόσμια προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Αράχωβας.

Η ψηφιακή διαχείριση του πολύμορφου αυτού υλικού διευκολύνει την ευρύτερη αξιοποίησή του στις εκθεσιακές, εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις του Μουσείου. Με την ολοκλήρωσή του, διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερόμενη ένα πολύτιμο αποθετήριο δεδομένων τόσο για τις τέχνες της υφαντικής και της κεντητικής στην Αράχωβα, όσο και για την καθημερινή ζωή και δράση στην πόλη κατά τη διάρκεια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Χρηματοδότηση

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της πρότασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

  • Προϋπολογισμός έργου: 142.798,40 € (συμπ. ΦΠΑ)
  • Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 116.054,08 € (συμπ. ΦΠΑ)

Υλοποίηση

Ανάδοχος του έργου ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό ήταν η εταιρεία Uni Systems, η οποία ανέλαβε την τεχνική υλοποίηση της ψηφιοποίησης, της τεκμηρίωσης και της ψηφιακής προβολής των συλλογών του Μουσείου.